Native app, crossplatform eller mobilsite?

En af de ting, der er vigtige at overveje tidligt i processen, er, om jeres app skal være native, cross-platform, et mobilsite eller en blanding af disse. Her kommer først en kort beskrivelse af hver:

Native apps

En native app er udviklet til at udnytte et specifikt styresystem (fx iOS eller Android) fuldt ud, altså en skræddersyet app til fx en iPhone eller en Samsung/HTC/LG etc. Der bruges forskellige programmeringssprog til hvert styresystem eller platform. Til gengæld har man mulighed for at udnytte alle mulighederne på de forskellige platforme og skabe et produkt med meget høj brugervenlighed og næsten ubegrænsede muligheder for grafiske og animationsmæssige detaljer.

Cross-platform

Med et cross-platform-værktøj er det muligt at programmere i et fælles sprog og udgive appen på flere platforme samtidig. Fordelene er, at det er muligt at genbruge dele af kildekoden på tværs af platformene og sikre, at de forskellige apps ser “ens” ud på hver platform. Til gengæld er man ofte begrænset af ikke at have adgang til alle funktioner på platformene, samt at der typisk er et større arbejde, der skal udføres, når der kommer opdateringer til platformene.

Mobilsites

Et mobilsite er i virkeligheden ikke andet end et helt almindeligt website – dog optimeret til at fungere godt på mobile enheder. De funktionelle muligheder er begrænset af, hvilke muligheder man har via mobilens internetbrowser, og man vil typisk opleve, at tingene kører noget langsommere end med en native app. Mobilsites har den fordel, at de kan opdateres med det samme på webserveren. Desværre er det ikke muligt at lægge mobilsites direkte ind i de respektive app stores, men i visse tilfælde er det muligt at pakke mobilsitet ind i en app, der kan lægges i app stores.

Kombination

Ofte kan det betale sig at bruge en kombination af ovenstående, hvor man fx har en native iOS-app, men bruger et cross-platform-værktøj til Android, Windows Phone og Blackberry. Eller man udvikler native apps, hvor dele af indholdet er lavet som mobilsites. Som tommelfingerregel kan man sige, at jo mere native en app er, jo højere brugervenlighed kan man opnå. Apple og Google har hver deres design-guidelines, som de sværger til, og som app-udviklere retter sig efter. Så hvis en bruger fx er inkarneret iPhone-bruger og er vant til design, informationsarkitektur og navigation i apps til iOS, kan det være lidt af en udfordring af skulle finde rundt i en app, der ikke er bygget op efter de gængse iOS-retningslinjer. Og vice versa.

Brugervenlighed er et ekstremt vigtigt fokus, når det kommer til apps, og man kan hurtigt blive “dømt ude,” hvis den app, man har lanceret, er besværlig at benytte sig af for brugerne. Der er meget kort fra “download” til “slet app”. Så derfor er det værd at overveje grundigt, hvad der bedst kan svare sig at udvikle til – og evt. tage en udvikler eller et bureau med på råd. Et godt tip er at tjekke sit statistikværktøj, som man bruger på hjemmesiden (som fx Google Analytics). Her kan man se, hvilken telefon de besøgende bruger, når de tilgår hjemmesiden fra en mobil enhed, eller om de bruger en tablet. Alt sammen nyttig information i beslutningsprocessen. Tilbage til FAQ